Bloemen, bijen & biodiversiteit

Bloemen, bijen & biodiversiteit

26-02-2024

Auteur: Rob Plomp

In 2019 zijn we in Westendorp begonnen om een leeg weiland om te toveren tot biodiversiteitsparadijs. Onze naam ComBIJn geeft goed aan wat we doen: we combineren van alles, met bijen als rode draad. We hebben nu een pluktuin, een groentetuin en bijenkasten. Ook op andere locaties in Nederland staan bijenkasten die wij onderhouden. Daarnaast verzorgen we diverse workshops en cursussen, waaronder een cursus bijenhouden. Eigenlijk breiden onze activiteiten zich als vanzelf steeds verder uit. We zitten allebei vol ideeën en denken continu: ‘Wat kunnen we hier nog meer?’

Belangrijke drijfveer
Al die activiteiten komen wel voort uit een belangrijke drijfveer die we samen delen: we willen mensen meer bewust maken van de noodzaak van een grote biodiversiteit. Bijen hebben het heel moeilijk, net als veel andere insecten. Dat heeft gevolgen voor de bestuiving van planten en uiteindelijk voor de voedselvoorziening van ons mensen.  Daar maken we ons grote zorgen over, het moet echt anders. Ook in de Achterhoek gaat het slecht met bijen, dat verwachten veel mensen niet. Maar in de stad is er vaak meer nectar te vinden dan hier, omdat hier vooral aardappels, mais en gras groeien. We willen mensen hier meer bewust van maken.

Hoopgevend
Er is veel aandacht voor de bescherming van natuurgebieden, maar natuur is overal. Als je in je tuin een paar tegels vervangt door tien krokussen, is dat al winst. Om een voorbeeld te noemen: wij hebben in onze tuin lathyrus geplant. Binnen twee dagen zagen we de lathyrusbij vliegen, een solitaire bij die nectar uit deze plant haalt. Dat is hoopgevend! Je kunt dus best snel een positieve verandering teweegbrengen.

Lekker buiten bezig
Het bedrijf brengt het hele jaar door andere werkzaamheden met zich mee. Zelfs in de winter is er genoeg te doen, zoals snoeien, plannen maken of de coördinatie van de opleiding Hovenier historisch groen. Maar we worden wel allebei het vrolijkst van lekker buiten bezig zijn. Daarnaast vindt Rob het leuk om mensen iets nieuws te leren, bijvoorbeeld bij de imkercursus. Jacqueline staat graag op markten om onze producten te verkopen en mensen er iets over te vertellen. Dan laten we bijvoorbeeld drie soorten honing proeven. Mensen zijn al verbaasd dat er überhaupt drie soorten zijn. En als ze die dan proeven, gaat er echt een wereld voor ze open.

Trots
Hoewel we nog maar weinig aan naamsbekendheid hebben gedaan, merken we dat de belangstelling voor onze producten en ons verhaal groeit. Dat is wel iets
om trots op te zijn. In het zomerseizoen verkopen we op zaterdag bloemen en groente uit eigen tuin vanuit een kraam aan de weg en kunnen mensen komen plukken. Vooral de bloemenpluktuin, Jacquelines afdeling, loopt goed. En ook de aardbeien kennen inmiddels een vast publiek. In de groentetuin telen we ook bijzondere soorten groente, zoals een zeldzame doperwtensoort, schorseneren, pastinaken en bijzondere soorten kool. Ook telen we traditionele hoge rogge, waarvan de stengels gebruikt kunnen worden om bijenkorven van te vlechten. Zo hebben we meteen iets te vertellen als we met mensen door de tuin lopen. Want daar worden we nog het meest enthousiast van: mensen een klein stukje meegeven van onze passie.